-

-

El projecte “Estic de part, acompanya’m si us plau” neix de la certesa que el part és un moment molt important en l’experiència vital de la dona i que la forma en que som tractades i acompanyades ens marca profundament.
Neix de l’interès per saber com les dones som acompanyades quan estem parint, més enllà del tipus de part que tinguem (natural o amb epidural, a casa o a l’hospital, mitjançant cesària o amb ús de fòrceps, etc.).
Neix perquè ens preguntem si tenim dret a demanar que ens cuidin, que ens estimin, que valorin la importància que el fet i el moment de parir té per a nosaltres.
I neix, sobretot, perquè creiem que sí. Tinguem el part que tinguem, podem ser acompanyades amb respecte.

 

 

El projecte ha estat impulsat per la il·lustradora Glòria Vives. Com a dona que ha parit i com a companya d’altres dones paridores, entén que el tracte en moments tan especials i sensibles de la vida no sempre és l’adequat i a les dones no sempre ens arriba la informació suficient com per pensar que podem demanar ser tractades i acompanyades amb amor i respecte.
Des d’aquest sentiment, la Glòria decideix tirar endavant un protocol de bons usos, un decàleg sobre el part respectat. La seva idea és que el decàleg sigui molt concret i visual, que reculli els punts bàsics que dones, professionals i acompanyants hauríem de tenir presents quan es produeix un naixement.

 

 

Per poder dur a terme aquest decàleg la Glòria va contactar amb la Maria Ortí i, plegades, van posar-se a treballar. Per començar van reunir un grup de mares, pares i professionals que ens varem reunir a COS per establir quins haurien de ser els 10 punts bàsics per aconsenguir un acompanyament respectuós durant el part. Es tractava de posar en comú les nostres experiències per tal de reconèixer on hi ha mancances, quines són els actituds que cal reforçar, on ens cal millorar, etc.
El fruit d’aquesta trobada va ser l’establiment dels deu punts que posteriorment la Glòria va il·lustrar. El fruit de tot plegat és aquest Decàleg.

 

decaleg_catala